diumenge, 2 de febrer de 2014

Treball d'investigació

Joanot Martorell va nàixer a Gandia (València) aproximadament en 1414 i va morir en 1465.su pare, Francesc Martorell,va treballar al servei de Martin l'humà. Martorell va obtenir el càrrec de procurador de Dénia i Xàbia, va viatjar molt per tota Europa, es diu que va visitar l'Orient, i segons els escrits històrics en 1438 va estar a Anglaterra, en 1443 a Portugal i els anys 1442 i 1454 a Nàpols.
Martorell va escriure moltes cartes i un relat de novel·la cavalleresca i tractat teòric sobre la cavalleria sota el títol “Guillem de Varoic”, però l'obra que ho va immortalitzar va ser “tirant lo blanc”, catalogada com la primera gran novel·la moderna.
Miguel de Cervantes en El Quixot la va qualificar de: “Pel seu estil és aquest el millor llibre del món”.
Aquesta novel·la li la dedique a Fernando de Portugal.
En la biblioteca nacional de Madrid es conserven les seves cartes de guerra i el manuscrit de Guillem de Varoic,que és una adaptació del poema Guy de Warwick i que Martorell coneixia mitjançant la traduccio francesa del segle XV.També es conserva una altra obra de Joanot,Flor de cavalleria,però d'aquest sol es conserva el principi.
L'estada a Anglaterra és important per a Joanot perquè allí comença a llegir llibres que li ayudarien en el futur a escriure les seves novel·les i també perquè coneix a cavallers a la recerca d'aventures.
Joanot i el seu germà tenen molts enfrontaments i batalles amb altres nobles que desencadenen en empresonament dels dos. En 1450,arruïnat,Joanot ven totes les seves propietats,aqueix mateix any obté la protecció reial per ser cambrer reial d'Alfons el magnànim.
Sembla que Joanot ven el manuscrit de Tirant lo blanc en 1464 a Martí Joan de Galba perquè esta arruïnat,és per açò que molts estudiosos pensen que Martí Joan de Galba i també Joan Roís de Corella havien col·laborat en la redacció de la novel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.