dilluns, 14 d’abril de 2014

Maria Rosa i l'estudi de les oracions compostes.

Aquesta setmana, Toni ens va repartir un full de característiques de la juxtaposiciò, coordinació i la subordinació. També va donar un dosier de diferents tipus d'exercicis per a poder practicar les oracions compostes. Un esquema de tot alló que em donat a classe pot ser aquest:

Les oracions juxtaposades son aquelles proposicons que careixen de nexe i estan separades per una coma.

Les oracions coordinades son aquelles cuyas proposiones estan unides pero un nexe no subordinat que té independència sintàctica. Poden ser:

Copulatives; denoten simple unió d'oracions o elements oracionals (i, que, ni)
Disjuntives i explicatives; Indiquen opció obligada, aproximada o equivalent (O, o bé, és a dir)
Adversatives; Ací una oració és adirmativa i l'antra negativa, o bé, simplement oposades pel significat. (però, altrament)
Distributives; Es basen en l'anternativa amb què podem expressar dues o més oracions o elements. ( Adés.. adés.., tant...com)
Consecutives; la segona oració és conseqüència de la primera. (Doncs, per tant...)
Continuatives; la segona oració expressa continuïtat, successió, acumulació o suma d'accions. ( a més, endemés, d'altra banda...)

Les oracions subordinades son aquelles cuya proposició depèn de l'altra, on es pot diferenciar la proposició principal i la subordinada. Poden ser:
Substantives: subjecte, PN o atribut, CD, CI, CRV, CN, CA.
Adjectives: Especificativa o explicativa.
Abvervials: De lloc, temps, mode o manera, causals, consecutives , finals, concessives, condicionals i comparatives.

Per ultim, els últims dies de clase, alguns companys van llegir fantasticament els fragments de Maria Rosa, cosa que ens va facilitar la lectura i entendre tot allo que no enteniem. Respecte al llibre,a mi me ha agaradat molt doncs te un final un poquet triste ja que Maria Rosa es cassa amb un assasí,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.