diumenge, 1 de juny de 2014

Esprint fins a la meta

Possiblement esta siga una de les ultimes entrades que publique al blog, dic això perquè nomes queden onze dies de classe, sense contar els caps de setmana, per les avaluacions. Si el curs es un marató les dues setmanes que queden es la recta final, en la que hi ha que fer l'esprint. Per això el que queda es el més complicat perquè fa calor i volem donar una volta amb els amics pel carrer però no devem descuidar els estudis ja que les notes que traguem ara valen tant com les del rest del curs per fer la mitjana. I traure nota ara es molt important pel selectiu.

En classe de valencià estem treballant amb el dossier que fa temps va dir que teníem que imprimir-nos i ja pràcticament tot el mon té. En el dossier estem donant la connexió, es dir, ens donen unes oracions o un tex amb estil segmentat (caracteritzat per les oracions breus i amb molts punts, la poca informació i l’ús de molts pronoms) i el tenim que passar a l’estil cohesionat (caracteritzat pe les oracions llargues i una sintaxis molt articulada amb connectors, oracions compostes i mecanismes de referencia abundants).  Aquest canvi o transformació es por fer gracies als:

1.       Mecanismes de reducció sintàctica i condensació informativa
1.1.    Coordinació d’elements
1.2.    Conversió d’oracions coordinades en subordinades:
1.2.1. Subordinades adverbials
1.2.2. Subordinades de relatiu o aposició
1.2.3. Gerundi i participi
1.2.4. Complements circumstancials
1.2.5. Nominació
2.       Mecanismes d’ampliació sintàctica i informativa
2.1.    Aposició
2.2.    Reformulació parafràstica
2.3.    Exemplificació
2.4.    Oració adjectiva o de relatiu
2.4.1. Explicativa
2.4.2. Especificativa

Unes de les practiques que hem fet ha sigut sintetitzar tretze oracions simples en dos o tres oracions compostes. Jo ho vaig fer en tres:

No volem celebrar-ho, volem donar les gràcies als lectors perquè fa un mes us havíem donat la notícia, Panorama havia superat el mig milió d’exemplars gràcies al número 1292 el qual tenia la portada dedicada a Saddam Hussein. El rostre de Bush a Aràbia assenyala un nou rècord 513.000 exemplars venuts, això és el nivell més alt assolit a Itàlia por una revista d’informació general sense suport de promoció. Hem aconseguit aquest resultat amb les nostres forces i , també amb els puntuals i complets serveis periodístics els quals converteixen Panorama en un instrument d’infirmació.
Hem fet altres coses però totes relacionades amb això però el pròxim dia, si no m’enganye començarem a treballar els principals usos dels signes de puntuació.


Vull terminar l’entrada desitjant sort a tots els meus companys ens els venidors exàmens. Sort amics! Tots junts podem terminar la carrera!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys de classe a l'apunt.